Tijdens de overgang is je lichaam hard aan het werk. Je veranderende hormoonspiegels brengen namelijk heel wat gevolgen met zich mee voor je gezondheid. Je lichaam probeert dit op te vangen, zodat je er zo min mogelijk van merkt. Maar daarvoor moet het dus flink aanpoten. Gevolg: je bent sneller vermoeid en voelt je minder in balans. In de overgang zijn vitamines daarom erg belangrijk: zij geven je lichaam de extra ondersteuning die het nodig heeft.
1. Vitamine A in de overgang
Vitamine A (ook bekend als retinol) is een vitamine die in vet oplosbaar is. Vitamine A heb je nodig voor een goede conditie van de huid, haren, nagels, ogen (om in het donker te kunnen zien), slijmvliezen, botten, tanden, je immuunsysteem en als bescherming van de cellen. Daarom is vitamine A in de overgang een belangrijke vitamine. Tijdens de premenopauze reguleert vitamine A de oestrogenen. In de overgang zelf gaat vitamine A uitdroging tegen van je huid en ogen. Vitamine A komt o.a. veel voor in:
- vlees, zuivelproducten, ei en vis
- groente: wortels, bloemkool, groene kool
- fruit: citrusvruchten en banaan
2. Vitamine B1 in de overgang
Veel vrouwen hebben te maken met vermoeidheid in de overgang. Ook hun geheugen laat hen soms in de steek of ze ervaren stemmingswisselingen en depressieve gevoelens. Een vitamine B1-tekort kan hiervan de oorzaak zijn. Vitamine B1 zorgt er namelijk voor dat je lichaam brandstof kan halen uit koolhydraten. Waardoor je energie krijgt om te functioneren. Vitamine B1 komt o.a. veel voor in:
- volkorenbrood en havermout
- aardappelen
- groente
3. Vitamine B6 in de overgang
Vitamine B6 of pyridoxine is belangrijk voor de eiwittenstofwisseling, leverstofwisseling, zenuwen, bloedlichaampjes, groei en weerstand. Daarnaast regelt vitamine B6 je hormoonhuishouding. Dit is dus erg belangrijk in de overgang, nu je hormoonhuishouding verandert. Vitamine B6 ondersteunt je lichaam bij hormoonschommelingen (en de daarmee gepaard gaande overgangsverschijnselen). Vitamine B6 komt o.a. veel voor in:
- vlees, eieren en vis
- noten, volkoren graanproducten
- peulvruchten
4. Vitamine B11 in de overgang
Tijdens de overgang kun je te maken krijgen met een hoge bloeddruk. Het verband tussen een hoge bloeddruk en de overgang is nog niet helemaal duidelijk. Maar dat het veel voorkomt in deze periode staat wel vast. Recent onderzoek toont aan dat de dalende oestrogeenlevels in de overgang wel eens de schuldige kunnen zijn. Oestrogeen gaat immers kalkafzetting in de aders tegen, waardoor ze goed open blijven en het bloed vlot kan doorstromen. Wanneer je dus éénmaal in de overgang bent – en je lichaam minder oestrogeen produceert – komen je aderen meer onder druk te staan. Daardoor lopen vrouwen in de overgang ook meer risico op hart- en vaatziekten.
Vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, staat bekend om zijn positieve invloed op hart en bloedvaten. Je vindt deze vitamine o.a. in:
- groenten, zoals broccoli, spruitjes en spinazie
- volkorenbrood
- vlees, vis en eieren
5. Vitamine C in de overgang
Heb je vaak last van sugar cravings? Het kan een uiting zijn van vitamine C-tekort. Vitamine C is verantwoordelijk voor het goed functioneren van je afweersysteem, je huid en bindweefsels, aderwanden, tandvlees, zicht, zenuwen, je humeur, concentratie, slaap en stressbeheersing. Daarnaast speelt vitamine C een belangrijke rol als antioxidant in het lichaam en stimuleert het de opname van ijzer. Een tekort aan vitamine C kan op latere leeftijd het risico op osteoporose vergroten. Vitamine C is dus een erg belangrijke vitamine in de overgang! Vitamine C vind je o.a. in:
- groente, met name koolsoorten
- fruit, zoals kiwi’s, bessen en citrusfruit
6. Vitamine D in de overgang
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is vitamine D eigenlijk geen vitamine, maar een pro-hormoon dat verwant is aan andere steroïde hormonen. Denk aan cortisol, testosteron en cholesterol. Tijdens de overgang is vitamine D echt onmisbaar. Vitamine D reguleert immers de hoeveelheden calcium en fosfaat in ons bloed en zorgt voor mineralisatie en groei van onze botten. Zo zorgt het voor gezonde sterke botten en tanden, maar ook voor de ontwikkeling van het afweersysteem.
Hierboven las je al dat osteoporose en de overgang vaak samengaan, dus voldoende vitamine D is nu echt een must! Vitamine D vind je o.a. in:
- vette vis, zoals haring, makreel en zalm
- (room)boter
7. Vitamine E in de overgang
Vitamine E is belangrijk voor het bloed, de bloedstolling, de doorbloeding, de ogen en de vruchtbaarheid. Het beschermt ook lichaamscellen tegen de inwerking door vrije radicalen, waardoor het beschermt tegen veroudering. Vitamine E speelt ook een belangrijke rol bij overgangsverschijnselen. Uit onderzoek blijkt dat vitamine E kan helpen bij opvliegers in de overgang! Vitamine E zit o.a. in:
- noten en pindakaas
- bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie
- olijfolie, roomboter
Of koop een goede multi met een visolie die vitamine A en D bevatten.
Bron: A. Vogel